OBRAZNA REFLEKSOTERAPIJA

OBRAZNA REFLEKSOTERAPIJA Sorensensistem TM

 

Kaj je obrazna refleksoterapija?

Je terapevtska metoda, ki jo z rokami izvajamo na obrazu in združuje kitajsko tradicionalno medicino, spoznanja o akupunkturi, pomembna tradicionalna terapevtska znanja iz Andov in Vietnama o obraznih conah ter tudi spoznanja sodobne nevrološke znanosti. Gre za zelo prijetno in neinvazivno tehniko, ki ima izjemne učinke na telo. Obraz je lokacijsko najbliže možganom, tako lahko preko dela na obrazu zelo učinkovito in hitro vplivamo na centralni živčni sistem in s tem na delovanje možganov.

Metodo je razvila svetovno priznana refleksoterapevtka Lone Sorensen, ki je v svojem več kot 30 letnem raziskovalnem delu združila spoznanja iz refleksoterapije stopal z orientalsko medicino, akupunkturo, južnoameriškimi indijanskimi tehnikami (obrazna conska terapija) in nevrološko anatomijo. Poleg Obrazne refleksoterapije je s kombinacijo refleksoterapije stopal, obraza in rok ustvarila koncept Temprana terapevtske metode, ki se uspešno uporablja pri rehabilitaciji otrok z možganskimi poškodbami.

Kako deluje?

Obrazna refleksoterapija predstavlja celostno metodo, ki deluje na telesnem, čustvenem, energetskem, psihološkem in duševnem nivoju, saj združuje spoznanja o delovanju akupunkturnih točk, meridianov in živčevja. Blagodejno deluje na imunski sistem, hormonalno ravnovesje, možgane in živčni sistem, mišice, organe in čustvene težave. Še posebej uspešna je pri učnih in vedenjskih težavah otrok, hormonskih motnjah, obrazni paralizi, glavobolih, migrenah, težavah s sinusi, …

Preko centralnega živčnega sistema se po tej metodi v telesu sproščajo kemične substance, ki so povezane z imunskim sistemom in z endogenim mehanizmom vplivajo na bolečino. Takšna metoda omogoča odpravljanje vzrokov zdravstvenih težav in hkrati pospešuje proces zdravljenja.

Za koga je primerna?

Obrazna refleksoterapija Sorensensistem TM je primerna za ženske, moške, mladostnike, otroke in dojenčke. Odlična je tudi kot preventivna metoda za vzdrževanje zdravja, vzpostavlja čustveno ravnovesje, prav tako pa čisti in razstruplja telo in izboljšuje prekrvavitev organov. Koža na obrazu je po terapiji mehka, napeta in sijoča, zato jo marsikdo uporablja kot terapijo proti gubam. Obrazna refleksoterapija je zelo učinkovita pri lajšanju naslednjih težav:

 • glavoboli in migrene
 • demenca in težave s spominom
 • težave s koncentracijo
 • obrazna paraliza
 • težave s trigeminalnim živcem
 • Parkinsonova bolezen
 • multipla skleroza
 • različne nevrološke motnje
 • težave z vidom, sluhom, okušanjem
 • deluje izjemno protistresno, sprošča celotno telo
 • pri nespečnosti
 • težave s prebavo
 • menstrualne težave, težave z jajčniki in maternico
 • menopavza
 • težave s ščitnico in druge različne hormonske težave
 • spodbuja delovanje imunskega sistema
 • spodbuja krvni obtok in endokrini sistem
 • pri težavah s sinusi

Pri določenih stanjih je potrebna previdnost (npr. rizična nosečnost, sladkorna bolezen, srčni bolniki, …) zato je pred tretmajem potreben odkrit pogovor. Glede na pogovor se lahko terapevtka odloči tudi, da terapije ne bo izvajala.

Kako poteka?

Ob prvem obisku se pogovorimo o morebitnih težavah in se dogovorimo o pogostosti tretmajev. Na podlagi pogovora in težav terapevtka posebej za vas sestavi individualen terapevtski plan. Med tretmajem ležite na hrbtu, terapevtka se z rokami dotika obraza in občasno tudi lasišča. Priporočljivo je, da pridete brez ličil. Pred postopkom je potrebno odstraniti dolge in viseče uhane ali drug nakit na obrazu, očala ali kontaktne leče. Med delom uporabljamo šipkovo olje ali katero drugo olje po dogovoru.

Kako pogosto?

Pogostost obiska je odvisna od vaših težav. Običajno se telo ugodno odzove že na 10 – 12 rednih obiskov, 1X tedensko. Na ta način telesu intenzivno pomagate pri vzpostavljanju ravnovesja. V določenih primerih so priporočljivi tudi pogostejši obiski. Za ohranjanje harmonije je tretmaje priporočljivo obiskovati v rednih časovnih intervalih, najbolje 1x mesečno.

Možne reakcije

Med tretmajem stranke opažajo naslednje:

Potenje rok, nog ali celega telesa, notranji občutek mrazenja, vročine ali mravljinčenja, pospešena prebava, sprostitev čustev skozi jok, smeh, jezo, … spanec zaradi sprostitve. Nekateri pa med tretmajem ne zaznajo ničesar posebnega.

1-2 dni po tretmaju stranke opažajo naslednje:

Sijoč in sproščen obraz, močna sproščenost celega telesa, bolj trden in globok spanec, povečano potenje, povečano izločanje urina in blata, pri ženskah izcedek iz nožnice, povečan izcedek iz nosi, odmašitev sinusov, aktiviranje starih ne dokončno ozdravljenih bolezenskih stanj, povečan občutek žeje. Nekateri pa po tretmaju začutijo zgolj občutek ugodja in ne opažajo ničesar posebnega.

Dolgoročne reakcije, ki jih stranke opažajo po več tretmajih:

Urejena prebava, več življenjske energije, splošno izboljšanje počutja, urejen nivo krvnega sladkorja, zmanjšana napetost v vratnem predelu, manj pogosti prehladi, uravnan menstrualni cikel, izboljšanje vida, manj gub, zmanjšajo se pore, napeta in sijoča koža, …

Vse reakcije jemljemo pozitivno, saj kažejo, da smo prebudili telesno vitalnost. Ker po obrazni refleksoterapiji pride do pospešenega izločanja strupenih snovi skozi razne telesne tekočine svetujemo, da po terapiji pijete večje količine vode, ki pomaga telesu pri razstrupljanju.