PRAXIS VERTEBRALIS – TIBETANSKA NEVROLOŠKA REFLEKSOTERAPIJA STOPAL

Gre za edinstveno metodo, ki jo je razvila svetovna priznana refleksoterapevtka Lone Sorensen. Metoda združuje starodavne in sodobne refleksne tehnike. Blagodejno deluje na celotno telo. Temelji na stimulaciji živčnih končičev, ki se nahajajo na stopalu in so povezani z različnimi deli telesa. S pritiskom na izbrane točke lahko pomagamo vzpostaviti pretoke energije ter stimuliramo notranje organe in celotno telo.

Poseben poudarek metoda daje hrbtenici – zdravje in težave hrbtenice se zrcalijo na coni hrbtenice na notranji strani stopal. Z metodo nevrološke refleksoterapije na stopalih Praxis Vertebralis je moč doseči korektivne rezultate na hrbtenici. V primerjavi s klasično manipulacijo hrbtenice, ki se izvaja neposredno na hrbtenici, se nevrološka refleksoterapija izvaja na stopalih in tveganja za poškodbe praktično ni. Z delom na stopalih se sprostijo živčne korenine. Refleksno delovanje na stopalih pomeni globoko stimulacijo, ki preko živčnih sistemov doseže mišice, skelet, sklepe, kosti, organe, hormonalni sistem in možgane. S povrnitvijo strukturne harmonije hrbtenici se bolezni in čustvene težave sprva olajšajo, lahko pa tudi izginejo.

Metoda je zelo uporabna, kadar zaradi akutne ali kronične bolečine terapije ne moremo izvajati neposredno na hrbtu. Učinkovita je pri težavah s slabo držo ali v primeru asimetrije, povzročene zaradi prekomerne zategnjenosti mišic, saj jih pomaga nežno sprostiti in dobro prekrvaviti posamezen del telesa.

Kako poteka?

Ob prvem obisku se pogovorimo o morebitnih težavah in se dogovorimo o pogostosti tretmajev. Med tretmajem sedite ali ležite na hrbtu, stopala morajo biti gola, namažemo jih s kremo. Z rokami se dotikamo stopal in na tak način prepoznamo napetosti, ki na ravni organskih sistemov in organov zrcalijo stagnacijo energije, medtem ko masaža pripomore k vzpostavitvi optimalne pretočnosti. Velikokrat se zgodi, da spremembe opazite že po prvem tretmaju.

Kako pogosto?

Na začetku je refleksoterapijo stopal najbolje obiskovati 1X tedensko, saj na ta način telesu intenzivno pomagate pri odpravljanju blokad in vzpostavljanju pretočnosti. V določenih primerih, pri večjih težavah, so priporočljivi tudi pogostejši obiski. Kasneje je za ohranjanje harmonije tretmaje priporočljivo obiskovati v rednih časovnih intervalih, najbolje 1x mesečno.

Za koga je refleksoterapija stopal primerna?

Refleksoterapija stopal je primerna za vse, ki želijo celostno vplivati na zdravje svojega telesa – tudi za otroke in starejše. Učinkovita je kot oblika energijskega čiščenja, saj vzpostavlja čustveno ravnovesje, prav tako pa čisti in razstruplja telo in izboljšuje prekrvitev organov. Priporočljiva je kot preventivna metoda za vzdrževanje zdravja, zelo učinkovita pa je pri lajšanju naslednjih težav:

 • pri glavobolih
 • pri bolečinah v križu, išiasu, vratu ali katerem drugem  delu  hrbtenice
 • pri stresu
 • pri nespečnosti, prebavnih in menstrualnih težavah
 • pri težavah z jajčniki in maternico
 • pri živčnosti in mišični napetosti
 • pri ponavljajočih se vnetjih mehurja ali ledvic
 • pri težavah s sklepi (boleče rame, kolki, kolena, gležnji, komolci ali zapestja)
 • pri  pogostih prehladih, virozah ali anginah
 • spodbuja delovanje imunskega sistema
 • spodbuja krvni obtok in endokrini sistem
 • sprošča celotno telo

Pri določenih stanjih je potrebna previdnost (npr. nosečnost, sladkorna bolezen, srčni bolniki, žolčni kamni, …) zato je pred tretmajem potreben odkrit pogovor.

Metode Praxis Vertebralis ne izvajamo, če ima oseba:

 • infekcijske bolezni in vročina,
 • rizične nosečnosti,
 • srčni spodbujevalnik,
 • akutna vnetja venskega in limfnega sistema,
 • bolezni, pri katerih je potrebna operacija,
 • postoperativna stanja, gangreno in razjede na stopalu,
 • akutno depresivno stanje in psihiatrično obolenje,
 • glivično obolenje na stopalu, zlomi kosti, krčne žile, zvini, odprte rane in druge poškodbe na področju masaže.

Možne reakcije

Med tretmajem stranke opažajo naslednje:

Potenje rok, nog ali celega telesa, notranji občutek mrazenja, vročine ali mravljinčenja, ki se začne v okončinah in razširi po trupu, glavobol, sprostitev čustev skozi jok, smeh, jezo, … spanec zaradi sprostitve. Nekateri pa med tretmajem ne zaznajo ničesar posebnega.

1-2 dni po tretmaju stranke opažajo naslednje:

Občutek lahkih nog, močna sproščenost, bolj trden in globok spanec, povečano potenje, povečano izločanje urina in blata, pri ženskah izcedek iz nožnice, povečan izcedek iz nosi, odmašitev sinusov, znižana raven krvnega sladkorja pri sladkornih bolnikih, aktiviranje starih ne dokončno ozdravljenih bolezenskih stanj, mišična razbolelost na hrbtu, povečan občutek žeje. Nekateri pa po tretmaju začutijo zgolj občutek ugodja in ne opažajo ničesar posebnega.

Dolgoročne reakcije, ki jih stranke opažajo po več tretmajih:

Urejena prebava, več življenjske energije, splošno izboljšanje počutja, manjše bolečine v križu, urejen nivo krvnega sladkorja, zmanjšana napetost v ramenskem predelu, zmanjšanje ali celo brez bolečin v hrbtenici, izboljšanje drže, sproščenost med vretenci in sprostitev ukleščenega živca, manj pogosti prehladi, uravnan menstrualni cikel.

Vse reakcije jemljemo pozitivno, saj kažejo, da smo prebudili telesno vitalnost. Ker po refleksnoconski masaži pride do pospešenega izločanja strupenih snovi skozi razne telesne tekočine svetujemo, da po masaži pijete večje količine vode, ki pomaga telesu pri razstrupljanju.

Naročila na: sabina@tretma-zate.si