TIBETANSKA REFLEKSOTERAPIJA VRATU IN GLAVE

Tibetanska refleksoterapija vratu in glave je sodobna oblika refleksoterapije avtorice Lone Sorensen, ki je zasnovana na starem tibetanskem sistemu zdravljenja, vendar posodobljena z dodanimi tehnikami iz indijskega, perzianskega, grškega in kitajskega sistema zdravljenja.

Metoda je izjemno sprostitvena, izvaja se na zadnjem delu glave in vratu ter na zgornjem delu hrbta. Tibetanska refleksna masaža vratu in glave je zelo učinkovita pri težavah kot so: težave zaradi slabe drže, mišična napetost v celem telesu, glavoboli, bolečine v sklepih, mravljičenje prstov na roki, revmatična obolenja, visok pritisk, nespečnost, vrtoglavice, odrevenelost, pospešeno bitje srca.

Tibetanski sistem zdravljenja se še dandanes uporablja v Tibetu, Indiji, Nepalu, Butanu Ladakhu, Sibiriji, na Kitajskem, v Mongoliji, v zadnjem času pa tudi v nekaterih delih Evrope in Severne Amerike. Temelji na prepričanju, da se vsaka bolezen razvije zaradi treh “strupov” duha: nevednost, navezanost in sovraštvo.

Kako poteka?

Ob prvem obisku se pogovorimo o morebitnih težavah. Tehnika se izvaja leže na masažni mizi. Ležite na trebuhu. Med izvajanjem metode se dotikamo zadnjega dela glave, lasišča, vratu, ramen in hrbta, zato se je pred tem potrebno sleči do pasu. Pritisk na določene točke je lahko tudi boleč, vendar ne več kot 40-60 sekund.

Glede na simptome je velikokrat še učinkoviteje, če se metoda kombinira z metodo Praxis Vertebralis na stopalih, kar je najpogosteje, lahko pa tudi  z obrazno refleksoterapijo ali z Japonskim cosmo liftingom. V tem primeru traja tretma dobro uro.

vrat-in-glavaKako deluje?

Tretma se izvaja na refleksnih conah vratu in glave. S stimulacijo določenih točk in con delujemo na živčevje, sproščamo mišice in tetive celega telsa, telesna drža se izboljša. Z delom na točno določene cone se sprostijo medvretenčni prostori celotne hrbtenice in na tak način izboljšamo pretok krvi, limfe, energije in živčnih impulzov.

Tretma je odlična izbira za vse, ki se soočate z zakrčenostjo vratnih mišic. Ob dolgotrajnem stresu, sedenju za računalnikom, vedno istih gibih z rokami, se najprej zakrčijo vratne mišice. Posledica nesimetrične zakrčenosti mišic so velikokrat glavoboli, vrtoglavice in slaba drža. Med tretmajem delujemo prav na ta področja, zato je že po prvem tretmaju velikokrat začutiti lahkotnejši in sproščen občutek v vratu, glavi in ramenskem predelu.

Za koga ni primerna?

Tibetanska refleksna terapija vratu in glave ni primerna za osebe, ki imajo večje težave z osteoporozo in hernijo vratnih vretenc. V takšnih primerih se tretma izvaja na stopalih ali/in obrazu.

Počutje po tretmaju

Po tretmaju ljudje opažajo večjo sproščenost v ramenskem in vratnem predelu, sproščen občutek in občutek ugodja po celem telesu, povečano prekrvavitev v glavi, utrujenost, tudi glavobol, povečano izločanje. Nekateri ne zaznajo ničesar posebnega.

Vse reakcije jemljemo pozitivno, saj kažejo, da smo prebudili telesno vitalnost. Ker po tretmaju pogosto pride do pospešenega izločanja strupenih snovi skozi razne telesne tekočine svetujemo, da pijete večje količine vode, ki pomaga telesu pri razstrupljanju.